Symposium Hondenbeleid 2011

Extra informatie

» Landelijk Onderzoek

Hondenbeleid in Nederlandse gemeenten.

» Sponsoren

Een overzicht van de sponsoren.Meer informatie over het dagprogramma


20 april wordt voor de derde keer het Nationaal Symposium Hondenbeleid georganiseerd.

Tot nog toe hebben de volgende organisaties en personen bevestigd een bijdrage te leveren aan dit evenement. Hierbij een overzicht wat de bezoekers van het symposium mogen verwachten. Allereerst is de organisatie bijzonder in hun nopjes dat presentatrice Annemarie Brüning de functie als dagvoorzitter op haar gaat nemen. Annemarie is presentatrice van HondenTV. Dit programma was afgelopen najaar op de buis en heeft aandacht besteed aan diverse thema’s waaronder opvoeding, verzorging, voeding en vrije tijd. Annemarie is een echte duizendpoot maar vooral een hondenliefhebber.

Daarnaast gaat Sacha Gaus (namens de Martin Gaus Academie) een verhaal vertellen over de moderne hond als gezelschapsdier. “Waakhonden, die eeuwenlang op hun alertheid en blafkwaliteiten zijn gefokt, moeten nu vooral stil zijn zodat de buren er geen last van hebben”. “Terriërs die generaties lang op muizen en ratten hebben mogen jagen, worden nu naar het asiel gebracht omdat ze bijten”. Wat doen “we” onze honden toch allemaal aan, wat hebben ze in hun nieuwe rol nu echt nodig en wat mogen we hierbij verwachten van de eigenaren? En… wat is de rol van de gemeenten hierin? Wat kan de gemeente doen bij onderwerpen als geluidsoverlast en bijtincidenten en wanneer is een inbeslagname de juiste oplossing en wanneer vooral niet?

Nicole Kinsbergen gaat tekst en uitleg geven over haar uitvinding: de Doggydating app. Het is een app die honden en hondenbezitters aan elkaar verbindt. Duizenden hondenbezitters die hier nu al gebruik van maken en inmiddels is Doggydating de grootste honden community van Nederland! Nicole laat zien dat de moderne media ook wordt gebruikt voor honden en hun baasjes. Een groeiend fenomeen!

Joost Lobstein (Perception Consultancy) en Mark de Haas (Hondenpoep.NL), van de organisatie van het symposium, verzorgen een presentatie over het nationaal onderzoek naar gemeentelijk hondenbeleid. Daarnaast heeft Hondenpoep.NL enkele duizenden enquêtes verzameld van hondenbezitters in Nederland. Wat vinden zij nu eigenlijk van het hondenbeleid. Hoe zien zij idealiter hondenbeleid? Ook dit wordt toegelicht in hun verhaal.

Na de plenaire inleiding kunnen de bezoekers een aantal presentaties gaan volgen. De gemeente Leeuwarden en gemeente Apeldoorn geven tekst en uitleg over het hondenbeleid vanuit de praktijk. Gemeente Leeuwarden vertelt meer over het beleid, hun visie op effectief handhaven en ervaringen hiermee en enkele projecten die zijn gehouden onder de vlag van het hondenbeleid. Gemeente Apeldoorn gaat meer vertellen over hun honden / hondenpoep campagne “no shit”. Deze campagne is weer onderdeel van de jaarlijkse afvalcampagne Apeldoorn Rein. Op basis van de opgedane ervaringen met deze campagne is het hondenbeleid aangepast. Bezoekers van deze presentatie zullen zich herkennen in de materie en krijgen een “lesje praktisch hondenbeleid”

Iaria Boissevain van Bruggink & Van der Velden advocaten komt vanuit haar professie (advocaat gespecialiseerd in dierenrecht) al jaren ‘van alles en nog wat” tegen in haar praktijk. De titel van haar presentatie luidt: gewenst gedrag: een grote hoop gemiste kansen”. De psychologie van gedragsverandering, de verhouding tussen burger en overheid, en het gevoel van redelijkheid en rechtvaardigheid komen in dit verhaal aan de orde. Bezoekers van haar lezing gaat gegarandeerd met nieuwe ideeën naar huis.

Rosalie van Heijst van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG)) gaat het verleden, het heden en de toekomst van de hondenbelasting toelichten. Een controversieel onderwerp volgens heel veel hondenbezitters in Nederland. Maar ook gemeenten worstelen hier na zoveel jaren nog steeds mee. De hondenbelasting heeft een lange geschiedenis, maar hoe ziet de toekomst van de hondenbelasting eruit? Kan een gemeente de hondenbelasting ook inzetten voor het voeren van honden(poep)beleid? En welke keuzes of beperkingen heeft de gemeente daarbij? In deze presentatie wordt er ingegaan op de wet- en regelgeving rondom de hondenbelasting.

Draagvlak! Is dat dan het sleutelwoord met betrekking tot hondenbeleid? Hondenbezitters weten over het algemeen heus wel dat de hondenpoep moet worden opgeruimd en dat de hond aan de lijn moet als de situatie hierom vraagt. Een groot deel van de hondenbezitters houdt zich aan deze regels. Maar helaas een deel ook niet. Er zijn in Nederland nogal wat hondenbezitters die vinden dat ze niet gehoord (betrokken) worden bij het beleid. Is er wel voldoende draagvlak onder de hondenbezitters? Hoe werkt het draagvlak-principe? Zou meer draagvlak een bijdrage leveren aan een schonere / veilige omgeving? Van Hall – Larenstein verzorgt een presentatie over dit thema.

Hondenpoep is een grote ergernis maar vormt ook een gevaar voor de volksgezondheid. Frans van Knapen en Paul Overgaauw van de Universiteit Utrecht (divisie Veterinaire Volksgezondheid) verstrekken meer informatie over dit onderwerp. Volgens Frans van Knapen begint het met verantwoord huisdierbezit en daar moet je een aantal voorwaarden aan verbinden. Dat geldt trouwens niet alleen voor honden maar voor alle huisdieren. Dierwelzijn inclusief diergezondheid staan daarbij voorop. Ook de overheid is druk bezig zich te beraden over huisdieren houden ‘onder voorwaarden dat’. Dat dit bij gemeenten nog niet of nog maar net is doorgedrongen is maakt het tot een zeer interessant item voor het symposium.

Na de deelpresentaties vindt er nog een plenaire sessie plaats waar Mark de Haas van Hondenpoep.NL zijn ervaringen met betrekking tot het hondenbeleid in Nederland deelt met de bezoekers. Er is nu drie keer een landelijk onderzoek gehouden en ook drie keer het Nationaal Symposium Hondenbeleid georganiseerd rondom dit thema. Dit heeft een aantal zaken duidelijk gemaakt. Daarnaast zijn er het afgelopen jaar een aantal online onderzoeken geweest onder met name hondenbezitters. De (opvallende) uitkomsten worden hier ook besproken. Kortom: “we” kunnen nog grote stappen maken met betrekking tot het gemeentelijk hondenbeleid! Maar kunnen / willen “we” deze stappen ook gaan maken?

De dag wordt afgesloten met een plenaire discussie. Annemarie Brüning zorgt ervoor, samen met de overige sprekers dat de meest opvallende uitkomsten van de presentaties nog even kort aan bod komen. Verder kan er gediscussieerd worden aan de hand van een aantal stellingen.

Na afloop van de discussie is er nog een aangeklede netwerkborrel.

De organisatie heeft er alle vertrouwen in dat deze dag een positieve bijdrage gaat leveren in de ontwikkeling van een hondvriendelijk Nederland. Indien u vragen heeft kunt u contact opnemen met de organisatie.

Aanmelden


NieuwsberichtenSchrijf je nu online in!


  • Inschrijven, snel en gemakkelijk online!
  • Voor ambtenaren en beleidsmedewerkers
  • Vertegenwoordigers van een wijk, dorp of stad
  • Alle aspecten van hondenbeleid belichten
  • Van elkaar leren!
  • Meld je alvast aan bij de Linkedin groep
  • Meedenken over een ideaal hondenbeleid!


Kom in contact met de organisatie


Voor meer informatie over dit symposium kunt u contact opnemen met Joost Lobstein of Mark de Haas via: info@symposiumhondenbeleid.nl. U kunt natuurlijk ook bellen naar 050 318 25 80.